Geschiedenis

Tuinderij Vahl is een echt familiebedrijf dat zich in de afgelopen zestig jaar heeft ontwikkeld tot een groot en modern glastuinbouwbedrijf. Grondlegger van het bedrijf is Dries Vahl Sr.

Dries Vahl SrIn 1950 startte Dries Vahl zijn tuinderij in de Koekoekspolder met de teelt van vollegrondgroenten en witlof. In 1959 bouwde hij zijn eerste kas waardoor de teelt niet langer afhankelijk was van weersinvloeden. Na een aantal uitbreidingen beschikte de tuinderij midden jaren zestig over één hectare verwarmd glas.

 

Maatschap gebroeders Vahl

In 1970 trad zoon Tonnie tot het bedrijf toe en werd de maatschap Vahl opgericht. Zijn broer André volgde in 1980. Grondlegger Dries Vahl trok zich op dat moment terug als eigenaar. De grondsoort in de Koekoekspolder was onvoldoende geschikt voor moderne mechanisatie. Daarom namen de broers in 1986 afscheid van de buitenteelt en introduceerden zij de substraatteelt in de kas. In de kas teelden zij komkommers afgewisseld met een teelt tomaten in de herfst.

Tonnie VahlIn het jaar 2000 stapten Kees en Dries Vahl in de voetsporen van hun vader, oom en grootvader. Zij zijn de 3e generatie tuinders van de familie Vahl. De tuinderij stapte over op de teelt op goten waardoor de werkzaamheden arbeidsvriendelijker en minder tijdrovend werden. Ook werd het bedrijf uitgebreid in 2003 van 3 hectare naar 5 hectare, in 2010 van 5 hectare naar 7 hectare en in 2014 met de koop van een kas van 3,1 hectare aan de verkavelingsweg tot de huidige omvang van 10,1 hectare glasoppervlakte. Op 65-jarige leeftijd trad Tonnie Vahl, na 40 jaar als tuinder te hebben gewerkt, terug als eigenaar. De huidige eigenaren van de tuinderij zijn André, Dries en Kees Vahl.

Duurzame aardwarmte

30 maart 2012. Een belangrijke datum in de lange geschiedenis van tuinderij Vahl. Na drie jaar voorbereiding werd op het terrein van de familie Vahl de eerste aardwarmtebron van Noordoost Nederland geopend. Op een diepte van 1800 meter wordt water met een temperatuur van 70 graden naar boven gepompt en gebruikt voor de verwarming van de kassen. Een bijzondere technologie die het mogelijk maakt om op een duurzame manier komkommers en tomaten te telen. Duurzaamheid is naast kwaliteit en milieu, een belangrijk speerpunt bij tuinderij Vahl. Of zoals de familie het zelf zegt: ‘Met zorg geteeld voor de toekomst van morgen’.