Werkzaamheden

Hier kunt u lezen welke werkzaamheden nodig zijn om komkommers te laten groeien en oogsten.

Ruimen

Wij telen het hele jaar door komkommers van een hoge kwaliteit. Daarom wisselen we een aantal keren per jaar de planten in de kas. Met een kapmes snijden we de oude planten en de touwtjes waar ze aan vast hangen, los. Hierna gaan de oude planten naar buiten waar ze aan de buitenlucht drogen. Het plantafval wordt zo een stuk lichter. Na een aantal dagen wordt het plantafval opgehaald voor verdere verwerking.

touwtjes-hangen-150x150Touwtjes hangen

In de lege kas gaan we nu touwtjes ophangen. Hier wikkelen we de planten later om heen (zie indraaien). Op de plek waar de plant komt te staan, verdelen we de touwtjes gelijkmatig. Het bevestigen gebeurt met een speciale knoop. De medewerkers dragen de touwtjes meestal in de nek. Dit kan soms jeuken. Het dragen van een shirt met een kraag helpt hier tegen.

planten-150x150Planten

Het kweken van de planten doen we niet zelf. Dat doet een gespecialiseerd bedrijf die de kleine planten met een vrachtwagen bij ons aflevert. Hierna zetten we de planten op wagentjes en gaan ze naar de kas. In de kas plaatsen we de plant op een mat en komt er voor de stevigheid een stokje bij te staan. De druppelaar voorziet de plant van water. In het water zitten ook de benodigde voedingsstoffen.

indraaien-150x150Indraaien

Als alle planten op de plek staan, gaan we ze indraaien. Dit betekent dat we het touwtje om de plant wikkelen zodat de plant naar boven kan groeien. Dit doen we om de twee dagen. Ook halen we dan de ranken weg. Dit zijn zijscheuten die boven elk blad groeien, deze plek noemen we een oksel. Dit is ook de plek waar de komkommer begint te groeien.

Onderste oksel schoonmaken

Onderaan de plant groeien meestal meerdere ranken. Komkommers die daar groeien, zijn meestal krom. Daarom halen we bij de onderste oksels alle ranken weg zodat er niets meer groeit. Tijdens het snijden van de komkommers is het voor de medewerkers dan ook niet meer nodig om te bukken.

Dubbelen weghalen

In een oksel groeien meestal meerdere komkommers. Dat is erg zwaar voor de plant en geeft een grotere kans op kromme komkommers. Daarom halen we de dubbele komkommers aan de stam weg.

vastzetten-150x150Vastzetten

Als de plant boven het ijzerdraad uitsteekt, zetten we deze met een simpele knoop aan het touwtje vast. Hierna breken we de kop van de plant en het eerste blad onder het ijzerdraad. Zo kan er meer zonlicht bij de plant komen. Ook halen we de ranken die onder het ijzerdraad zitten weg. Alleen de bovenste twee ranken blijven zitten. Deze zijn nodig bij het overleggen van de ranken.

Ranken over leggen

Als de ranken groot genoeg zijn, leggen we ze over de draad. Eén rank aan de linkerkant en één rank aan de rechterkant. Aan deze ranken gaan later de komkommers groeien.

Toppen

Als de ranken over de draad zijn gelegd, groeien ze naar beneden en halen we de kop eruit. Ranken die de neiging hebben omhoog te groeien, halen we weer naar beneden. Dit om te voorkomen dat de rank te lang worden en op de grond gaat hangen.

Bladplukken

Om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, zorgt de plant voortdurend voor nieuwe bladeren. Deze bladeren worden steeds groter waardoor de komkommers tijdens het snijden slecht te zien zijn. Daarom halen we de grote en oude bladeren weg. Meestal gaat het om één blad per keer. Deze werkzaamheden worden per plant meerdere keren herhaald.

Snijden

Na ongeveer drie weken zijn de komkommers groot genoeg om te oogsten. Het exacte oogsttijdstip is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Voor het snijden hebben we een mesje en een kar met kisten nodig. Na iedere rij ontsmetten we de handen. Ook gebruiken we voor iedere rij een nieuw mesje zodat bacteriën en virussen geen kans krijgen.

Snijden doen we altijd met een minimum gewicht. Iedere komkommer die voldoet aan dit gewicht of zwaarder is, wordt geoogst en in een kist gelegd. Beschadigde en kromme komkommers leggen we in een aparte kist. Als het mooi weer is met veel zon, snijden we iedere dag. Op zaterdag snijden we extra klein omdat er op maandag anders te veel komkommers aan de plant hangen.

Inpakken

Na het snijden worden de komkommers gesorteerd. Dit gebeurt grotendeels door een machine. De machine leegt één voor één de kistjes waarna ze op de lopende band terecht komen. Onze medewerkers leggen de komkommers recht en de beschadigde en kromme komkommers worden eruit gehaald.

Vanaf de lopende band gaan ze de sorteermachine in. Hier worden de komkommers op gewicht gesorteerd en naar de juiste sorteerbak vervoerd. Vanuit de sorteerbak gaan de komkommers in de doos. Afhankelijk van de gewichtsklasse gaan er 12 komkommers in een doos. Hierna gaan ze op een andere lopende band en komt er op de doos een stempel. De stapelrobot zet de dozen vervolgens op een pallet. Als de pallet vol is, wordt deze weggehaald en door een nieuwe pallet vervangen. De volle pallet wordt klaar gemaakt voor transport en weg gezet.