Hoe werkt een aardwarmtebron?

Om een werkende aardwarmtebron te maken is het nodig om twee putten in de grond te boren. Deze putten zijn eigenlijk twee lange buizen die meer dan 1950 meter diep de grond in gaan. De laatste 100 tot 150 meter van de buizen hebben zeefachtige openingen (screens) waardoor het warme water uit de ondergrond in de buis kan lopen. Door de waterdruk op die diepte, stijgt het water in de buis van nature tot circa 50 meter onder het maaiveld.

Een speciale pomp hangt in één van de buizen (de productieput) op circa 400 meter diepte. De pomp zit dus ruim 350 meter onder water en pompt het warme water omhoog. Dat warme water wordt naar de aardwarmtecentrale gebracht die naast het bedrijf van tuinderij Vahl staat. In een warmtewisselaar wordt de warmte aan het water onttrokken en naar de kassen geleid.

Het afgekoelde water (van ongeveer 35 graden Celsius) gaat via de andere put (de injectieput) weer terug, naar dezelfde laag als waaraan het onttrokken is. Een aardwarmtebron gaat minimaal 30 jaar mee, voordat het water afkoelt.

Hier kunt u meer lezen over aardwarmte.