Aardwarmte

Milieu en duurzaamheid zijn belangrijke speerpunten in ons bedrijf. Voortdurend zijn wij op zoek naar mogelijkheden om het milieu zo min mogelijk te belasten. Sinds 2012 worden onze kassen verwarmd met duurzame aardwarmte. Aardwarmte vervangt aardgas als warmtebron. Door het gebruik van aardwarmte besparen wij circa 80% op het gebruik van aardgas. Ook de Co2-uitstoot neemt hierdoor flink af.

Het idee van aardwarmte is simpel: onder het bedrijf wordt van 1.800 meter diepte, water van ruim 70 graden opgepompt. Met dit warme water worden de kassen verwarmd. Zodra het water is afgekoeld wordt het weer naar dezelfde diepte teruggepompt.

Project Greenhouse Geo Power Koekoekspolder

De aardwarmtebron werd gerealiseerd door het project Greenhouse Geo Power Koekoekspolder, een initiatief van de gebroeders Vahl en Kwekerij Voorhof.  Het project vergde een lange voorbereidingstijd. In het voorjaar van 2011 begonnen de fysieke werkzaamheden voor deze unieke aardwarmteboring. Op 30 maart 2012 tijdens de opening van Kom in de Kas, werd de aardwarmtebron officieel geopend.

In het begin kampte het project nog met wat kinderziektes en duurde het even voordat het optimaal draaide. Zo moest er een zwaardere pomp aan te pas komen om het water terug de grond in te pompen. Ook moest er een oplossing gezocht worden voor opborrelend gas. Uiteindelijk konden begin januari 2013 de eerste echte aardwarmtekomkommers geoogst worden.

logo aardwarmteAardwarmtelogo

Steeds meer afnemers vinden maatschappelijk verantwoord ondernemen belangrijk en kiezen bewust voor duurzaam geteelde producten. Onze aardwarmtekomkommers zijn duidelijk herkenbaar aan het speciale aardwarmtelogo.